Hírek

Jabil labor a Miskolci Egyetemen

A laborfelújítás oka kettős:  egyfelől kötelességünknek tekintjük, hogy a régiónkban működő közösségeket és oktatási intézményeket szervezett keretek között támogassuk, másfelől pedig  vállalatunk és a Miskolci Egyetem már több mint egy évtizede munkálkodik közösen azon, hogy a leendő villamos-, informatikus és mechatronikus mérnökök minél jobban használható, és minél versenyképesebb tudáshoz jussanak – és ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon, járul hozzá a laboratórium korszerűsítése.

 

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának Automatizálási és Infokommunikációs Intézeti Tanszéke mintegy 16 éve működik már együtt vállalatunkkal a villamosmérnök hallgatók oktatásában. Ennek keretében a hallgatók gyárlátogatáson, szakmai gyakorlaton vesznek részt, és szakdolgozat, diplomamunka írásán keresztül ismerik meg az elektronikai ipar korszerű gyártástechnológiáit. Az együttműködés egyik kézzelfogható eleme a 2001-2002-től működő „Jabil” Digitális Rendszerek Laboratórium, ahol a villamosmérnök, informatika, valamint a mechatronika szakos hallgatók elsajátíthatják a szakma alaptantárgyainak gyakorlati oldalát, és a szakirányos tárgyak oktatásának egy része is itt történik.

 

A laborban tanultak képezik alapját az elektronikai tervezésnek és gyártásnak. A szimuláció, a tervezés, a tesztelés is elsajátítható itt, egy-egy laboratóriumi munkahely ugyanis ugyanúgy néz ki, mint laboratóriumi környezetben egy ipari munkahely – olyannyira, hogy például tesztmérnök kollégáink ugyanezeket az eszközöket használják.

Ahogy azonban a technika fejlődik, úgy a laboratóriumnak is követni kell ezt a fejlődést, márpedig 2002 óta sokat lépett előre az elektronikai ipar. 

Éppen ezért az elmút év februárjában 1.000.000 Ft-ot adományoztunk a Jabil labor felújítására, amit elsősorban az informatikai eszközök modernizálására használtak fel. Ezen felújítás mostanra készült el, így a megújult labort e félévtől vehették birtokba a hallgatók.

A jó hír az, hogy a fejlesztés nem áll meg, vállalatunk várhatóan további támogatást nyújt majd a korszerűsítéshez, amiből az informatikai eszközök felújításának befejezése, valamint az elavult fejlesztőkártyák újakkal történő helyettesítése történhet meg.

 

.